There was an error in this gadget

Tuesday, 6 August 2013

Tanpa Abah....

Pada sabtu yang lepas.. 3 Ogos 2013.. tepat jam 6.57 pagi.. Abah meninggal kami semua untuk selama-lamanya... pergi disaat kita hendak menyambut syawal... Terkilan kerana aku rasa x sempat nak tunaikan kehendaknya... Nak menunaikan haji di Mekah....

Ulang tahun terakhir abah yang ke 67 disambut pada 14042013

Kronologi abah sebelum die meninggal... Awal bulan puasa dulu, die dimasukkan ke wad sebab x leh buang air kecil n besar.. MAse masuk wad tu abah kena tebuk n keluarkan air sbyak 1 liter.. Lpas tu g klinik DR Samad.. Dr Samad reffer pada KPJ Kluang untuk rawatan lanjut...

29.07.2013 (isnin) Husband n mak aku bawak abah g KPJ KLuang n warded kat sana... Hasil pemeriksaan mendapati dekat usus abah ade somtehing yang block.. X tahu ape.. sebab masuk kamera, kamera x leh nak bergerak dalam usus..  Dan esoknya abah ditransfer ke Hospital Sultan ISmail, JB

30.07.2013 (Selasa) Semasa di hospital JB.. Ak datang ngan abg aku.. Aku bersama abang aku datang ke JB... Aku tdo dalam keta.. keadaan abah ok lagi.. walaupun lemah tapi masih boleh bercakap.. Dan abang aku hendak transfer abah ke HTAA kuantan.... Dan esoknya abah di transfer....

31.07.2013 (rabu) Aku ikut mak naik ambulance anta abah g hTAA Kuantan.,. Abah ok lagi.. masih boleh bcakap dan boleh mntak itu n ini.... MAsa di Kuantan abah dimasukkan ke Wad 5c katil no 22... Doktor cakap abah akan dioperate paling awalnye esok pagi untuk mengeteahui ape yang ada dalam usus die,, doktor syak ketumbuhan n operation ni berisiko tinggi sebab keadaan abah yang berumur 67 tahun, mempunyai sakit jantung dan penghidap kencing manis serta darah tinggi.... Malam tu aku tdo di koridor HTAA ngan hubby.. Mak pulak tdo duduk di Katil abah....

01.08.2013 (Khamis) Abah dimasuikkan ke bilik OT tepat jam 4.10 petang.. Sebelum abah di bawa masuk kami semua smpat mintak maaf ngan abah,,,, JAm 6.30 petang abah dibawa keluar dan dimasukkan ke ICU.. Masa ni aku da x leh tahan.. Air mata makin laju keluar.. Lagi2 doktor ckap, usus abah da melekat antara 1 sama lain.. Dan diorang hantar sampel ke makmal untuk dianalisis... MAlam tu jugak baru kami tahu yang abah menghidap kanser usus tahap 4.. MasyaAlalh.. dugaan Allah dibualn ramadhan ni... tahap 4.. Doktor  da xleh buat ape2 melainkan membiarkan sahaja abah macam tu.. dan kami sentiasa berjaga2 dengan keadaan abah.....

02.08.2013 (jumaat) aku dengan berat hati kena balik mersing.. naik bas 3.30 petang.. tengahari waktu melawat aku jmpa abah.. nurse cakap keadaan abah da stabil. Aku smpat mintak maaf dekat abah... Aku balik emrsing dengan berat hati.... Smpai mersing sebelum berbuka... Aku, akk, abg ipar n ank sdra aku ebrbuka kt luar.. Lpas tu lepak kedai abg din (adik abg ipar aku) mase ni aku da rasa semacam.. Plan akk aku die nk g kuantan tgk abh eksesokan harinya.... Jd die nk tgal kunci umah kt aku... tgh2 duduk2 tu aku Da x sedap hati... Aku kol Kak Sheema ckp aku nk smbung cuti lagi.. Aku nk ikut akk aku g kuantan.... Dalam 11.30 hubby tipon suh kami balik kuantan malam tu jugak.. keadaan abah da Kritikal.. Doktor dah suh adik bradik berkumpul.. Kami sampai kuantan 2.30 pagi terus ke ICU.. MAsa ni dah x leh tahan2 sebab aku tahu bila2 masa abah akn pergi..

03.08.2013 (sabtu) tepat 6.57 pagi abah pergi meninggalkan kami buat selama2nya.. Aku masih belum terima keadaan ini.. Aku x  puas rase kasih sayang seorang abah... Jenazah diuruskan di masji Indera mahkota 1.. Dan sekali lagi aku n mak menemani abah naik van jenazah hingga ke mersing... Sampai di mersing dalam pukul 12 tengahari.. Jenazah di bawa ke rumah akak aku di pengakaln batu dan disembahyangkan sekali lagi.... Sebelum zuhur abah selamat dikebumikan... Dan rumah abah sekarang bernombor 7665..  Hari ni, bermula la hidup aku tnpa abah.....

06.08.2013 hari ni aku menyibukkan diri aku.. X leh duk saja.. mesti teringat kat abah.. Terngiang2 suara die pesan kat aku n akk.. 'kalau abah tdo jangan kejut2. ape pun jadi jgn dikejut"....Aku  teringat kat mane die sselalu duduk, tdo n baring... Sesungguhnya mmg aku x kuat... Aku x sanggup kehilangan abah... hingga ke hari ni pun air mata pasti mengalir bila terkenangkan abah.....


No comments:

Post a Comment