There was an error in this gadget

Monday, 30 September 2013

Gaji x masuk lagi??

Punye la menanti gaji masuk... Sepatutnya gaji masuk 28 hb... Tp disebabkan 28 tu jatuh hari sabtu.... Jadi confirm2 la gaji masuk ari ni.. Skali dapat berita yang amat mendukacitakan.. mengecewakan.... Lepas ni Gaji masuk 2 hb ddan staff x diberitahu... Yg bg tau salah sorang org HQ.... Puncanye sebab ade staff yang lari tanpa beri notis... Dan yg jd mangsa kami.... Dugaan betul disaat kekeringan mcm ni.....


MAGIS -RAM-

Salam n slamat pagi... Masuk2 opis jek da update blog... sbbnye... update blog dulu sblm amik mood nk wt keje.. keje byk lg dik non x siap2.... btimbun2.. Program sane... Event sni... dah mngalahkan event management... Pdhal event n program kecil2an tp kena dibuat sdri... Sepanjang bulan 10 ni.... Bz manjang... Class 1 citizen ngan JPAM, Kemas, JKK kg... Pastu Kelas komputer untuk Staff hospital... Adeh.... Event bulan ni x buat paper work lg... Mcm mane tu... Huhuhuhu... k la.... Aku da tercerita pasal keje da kan.... Sbnrnye aku nk citer pasal novel terbaru Ramlee Awang Murshid (RAM) yang btajuk Magis.... Setelah sekian lama aku mbelinya... Sehingga ke hari ini... Buku ini masih btapa kt umah aku... Sbabnye.. Aku xde mase nk mbaca da skang,... Sedih lor...!!! huhuhuhu xpe2.... siap jek keje aku pas ni... Aku duk goyang kaki jek kt opis sambil baca novel.... hehehehehehe


Sunday, 29 September 2013

Mencari dan terus mencari...

Hurm... Salam semua... hari ni aku nak citer pasal cari kerja,... bagi yang dah bekerja... X salahkan kalau nak cr kerja lain yang lagibaik.... bagi yangxde kerja n inginkan pekerjaan... jgn lah memilih kerja sangat.. tau ;a awk orang tu br lepas grad... jadi nak keje paling cikai pun kerani... Xleh macam tu dik non.. Kerja la mane2 dulu.. pasaraya byk.. kedai2 biase banyak... Cr rezki yg halal... kerja mane2 dulu... Bile da dpt yang lagi ok barulah bhijrah.... Mcm aku ni.... Walaupun sudah bkerja skang ni... Aku still mencari kerja yg lagi bagus... Slag x dpt selagi tu aku x brenti..... Ye la... kalo aku brnti, skali kerja yg diharapkan tu x dpt.. x ke nganga jek dok umah.... keta sape nk byr?? ptptn?? asb???

Pengalaman kerja aku.. xde la banyak mane... bermula kerja dikedai baju... Aku kerja sebulan n then aku dpt masuk form 6... Pas abes form 6 aku x keje.. aku tanam anggur... sebabnye mase ni aku duk kt umah dlm kampung... n umh aku jauh dr jalan besar... xde transport utk balik keje.... kalo keje psaraya kompom balik mlm... Jd mane ade bas kol 10 malam... bas last pun kol 5 ptg... setelah hampir stahun aku duk umah aku g smbung blaja... Mase aku smbung blaja ni aku ngan mber2 aku sepakat wat keje part time kt pasaraya... masuk kol 6 balik ol 10 mlm.. tp aku hya btahan sebulan... Sbbnye... aku x leh nk blaja... Jd baik aku bhenti..... Pas aku abes blaja aku kerja di Hari-Hari.... MAse ni gai amat lumayan...Aku sm[pat kerja 3 bulan... Sbb pas aku brnti aku btunang n aku ditawarkan kerja dengan Abg zam n kak Sal... gaji rendah sket dr hari2.. Tapi ok lah kan dr aku mnganggur..... Aku keje dlm2 3 bulan jek kot pastu ekdai ditutup.... sbab kedai xde sale sgt... huhuhuhu aku pun trun la kuantan.... Isi form keje kt KPJ Kuantan... Smntara tunggu tu aku kerja dikedai kek.... 2 mgu jek aku keje di kedai kek, aku dipanggil kerja kt KPJ sbagai Receiption Cum Clerk... Akux  snggup keje sni.. Bukan salah kite pun kite dimaki dimarah.. Aku abeskan kontrak 6 bulan n then aku balik mersing kerja ngan kazen aku... mniaga kedai mkn kau... smpai la aku dpt kerja skang... kt Pusat Internet 1 Malaysia.... Diam x diam lg beberapa hari jek genap setahun aku keje sni.... Alhamdulillah... tapi aku masih lg mcuba mcari kerja lain..... :P

x jemu mencuba...

Friday, 27 September 2013

Kami bergabung lagi

kisah di da lame... hmpir2 nk basi dah.. tp br ari ni aku ade mase nk hapdate.... hehehehe ok2.. citer die pasal 16 nov... Pagi... aku n mber sekerja wat kerja giler... bkelah pepagi buta.. Kol 8 da tercongok kt tepi pantai... Tp x cukup korum.. Xpe lah.. da gian nk mndi laut pnye pasal kan..... Byk citer yg tjadi mase kitorg disini... hehehehe biar kami jek yg mngetahui... hehehehehehe.. petangnye plak aku ngan siti pergi ke rompin... mlawat baby tecik zarif fakry ramadan... anak kak zana... Pandai nk ajak borak.... comel je... request nk bawak balik tp mama die x bg... kihkihkih.....
Kami berkelah dipagi hari.. Ade rahsia disebalik keta kt blakang tu... kihkihkuh


With Ramadhan



Zarif fakri Ramadhan

sekian lama tanpa internet....

hehehehe Hampir 2 bulan kt tmpat keje aku ni xde internet... Akhirnya seteah diperbaiki 2 hari lepas.... Internet kembali ade.. dan semalam plak org SKMM datang wat audit... Dan aku terselamat sbb aku Offday.. Haahahahahahha Nasib ko la Bull mjawab ngan org SKMM tu... kihkihkih.... Ni ha penyebab ketiadaan internet kt tmpat aku setelah sekian lama... Slama ni on9 pkai tab atau broadband si bull... Kali ni x payah dah... Cuma satu jek... Die punye line internet ni slow sket mmg sejak dari azali (sejak sini mula2 bukaka bulan 11 dulu).. nak wat cmne.. ade line ni pun kire ok dah... bsyukur lah dengan ape yg ade... hehehhehe
Punca ketiadaan internet

Thursday, 12 September 2013

Tinggal kenangan

Rumah yg memberi 1001 kenangan pada kami sekeluarga.. Tapi sayangnye.. Setelah berpuluh tahun tanah tu hak kami.. kini bukan rezki kami lagi.. Tanah yang dah dibeli berpuluh tahun lalu kini dituntut semula oleh waris yg menjual... Setelah turun naik mahkamah berkali-kali.. Akhirnya bukan menjadi rezeki kami apabila tanah tu menjadi hak waris yg menjual dulu.. Ini kerana mase urusan jual beli dahulu kala.. Ade kekurangan dokumen.. Xpelah... Bukan rezeki... Pada waris penjual yg menuntut tu... Kamu tahu tanah tu dah dijual.. tapi kamu seboleh2 mahukan ianya semula.. Xpe... Didunia kamu leh dapat ape yg kamu nak... Tunggu diakhirat sok... Baru kamu tau siapa yang betul dan siapa yang salah....teremosional plak dah...

RUmah ni banyak memberi kenangan... Dulu kalo petang2 aku selalu main ngan cousin2 n sedara mara bawah umah opah.. Pastu mandi air perigi yg sejuk mcm kat cameron highland... bile kami dtg.. kami akan dihidangkan oleh air kopi buatan opah.. Yang amat sedap..... Pastu kami sibuk main barang2 sirih opah mcm kacip, pinang n sbgainye... Mknnye tdak tp main jek lebih... heheheheheh KAlo time raye plak kami semua sepakat mengira duit raye di tangga... Ah! kenangan indah belaka...... Rindu umah tu.... Rindu Opah!! Alfatihah untuk Opah....
Kenangan....

Kini... setelah beberapatahun dirobohkan...

kelmarin....

Kami bkumpul lagi.. Tapi kali ni btiga jek.... heheehehhe maap pade yg x tlibat... ianya x disengajakan... hehehehe.. bermula lunch di kfc... Kami (aku n siti) pusing bandar mencari barang2 Sue... Dan setelah jelajah kedai kain 1 mersing.. barang yg dikehendaki x dijumpai maka kami terus ke JPJ untuk mnghidupkan lesen Siti dan seterusnya lepak di pantai. Sambil lepak kt pantai pekena keropok n air oren... Kami smpat naik kuda ala-ala cinderella... hehehehe tu pun kt pantai x ramai org.. cer kalo ramai... mesti naik kuda ni, muka tutup ngan kotak.. hahahaha... Pastu majlis bersurai... heheheheeh x gitu.....
Lunch dulu

Muka selebet...

Cinderela ke??

Kami bertiga...

Rainbow namenyer...

kami berkumpul lagi....

Sebenarnye da dekat seminggu da pic ni.. tapi br ari ni aku rajin nk hapdet blog... heheheheh ari tu kami berkumpul lagi... Tempat berkumpul di depan tmpat keje aku... N pas makan2 kami sume bgerak ke ekspo untuk sesi mperabih duit yg sedia ade.... heheheheh pape pun sronok bile kami da bgabung...
Sebelum makan

budak paling riuh....

kami kekenyangan

melantak selagi boleh....

Monday, 9 September 2013

Aku Bertuah.. Alhamdulillah....

mlm td aku g xpo mersing...Almaklum la mlm last... ade cabutan bertuah... Banyak jugak lah kupon aku pegang... Skali 1 nombor naik... Dpt hadiah kipas.... da rezki kan.... Niat dihati nak dpt tv... Skali dpt kipas da.... Pape pun Alhamdulillah...

Kipas.... heheehhe rezeki....

Attend my bff punye wedding

Tahniah untuk my bff sbb sudah melangsungkan perkahwinan ngan khairul anuar... Best tau dpt abg baru... Dengan berkahwinnyer ayu makan geng kami mase skolah dulu sume da xde yg bujang... Sume da jd bini orang... Oleh kerana die pengantin bongsu (dlm team kami) die punye kerenah tu mak aih...... hadiah die yg request nak ape... Suh kami tdo ngan die mase zaman2 skolah dulu... N kena teman dihari sanding die smpai ke outdoor,.... Boleh gitu???? Tapi aku x buat pun.... hehehehe Org ade abg... Malas ler nk akco kan.... hehehehehe...... Aku g wedding ayu pun ngan kechek... Sbbnye umah ayu nun jauh kedalam... n aku g 1 keta jek ngan kechek.. Kan ke jimat tu... hehehehehe

Dihari pernikahan.... saat sedih sbb tpaksa lepaskan kau!!

Kami.... the best bff...

Thursday, 5 September 2013

Samsung Ace Plus

Akhirnya samsung Ace Plus dibeli.. gara-gara tipon nokia xpressmuzik aku ni dah giler.... asyik hang memanjang.. pastu kang panas tibe2 n btri cepat kong... da mcm bela saka plak tipon ni... heheheheh Pape pun thanks encik hubby sbb belikan tipon ni.. Sy mtak galaxy y jek.. Sekali die beli galaxy Ace Plus... Kalo saya tau sy mntak Galaxy SIII.. Mane tahu kot2 awk bg iphone ke kat sy kan kan... hehehehe.. pape pun thanks yek....


Cuti semalam...

Semalam aku off day... N aku kuar ngan Siti n my mum.. Tujuan utama sebab aku nk tukar nama wasiat di ASb n siti nak buat kad maybank baru... Lepas duk hampir 2 jam Di Maybank... Kami g makan kat marrybrown...Pekena Bubur... PAstu balik umah...  Da balik umah aku pun wat deco2 bsama eric.. ni pun x abes lg ngemas.... balik keje kang smbung ngemas smula....



Tuesday, 3 September 2013

Isu minyak naik 20 sen

hehehe sowi.. agak lewat update blog bkaitan myak.. bukan ape.. Dok tgk orang lain complain pasal minyak naik.. Kalo minyak naik kompom la barang pun akan naik... Jd gaji aku naik baru2 ni same jek la mcm sebelum naik..... gaji seblom naik same dengan barang x naik hrga.. Minyak naik harga walaupun 20 sen.. barang akan naik hrga punye la..... Bg mereka yg gaji besor... pndpatan ribu riban sebulan.. pasti x rase kan.... Bg kami yg bgaji rendah ni ha.... walaupun hanya RM1500 sebulan itu da dikire rendah tau,,, Cer fikir bg org2 yg kerja biase.. (yg bkerja yek.. bukan owner).. gaji paling mahal pun 700 hengget sebulan... (aku pnah kerja jaga kedai baju dengan gaji 400 rgt sbulan...) mcm mane nk cover pbelanjaan kalo tanggung diri sndri pun x lepas... ye dok.....

macam aku ni ha.. org tgk sedap dah gaji 1500 hengget sebulan... tu x tolak epf n socso lg tu... duit keta lagi... asb lagi.. bil2 yg sedia ade menunggu untuk dibayar lagi... kalo x byr kang mau umah aku bgelap, xde air n xde siaran tv.... duit myak g keje n balik keje lagi... barang2 dapur lagi...  dah tu kain baju x pyh btukar lah yek.... pakai jek baju yg same dr tahun2 sudah.... NAsib baik ler  hubby prihatin.... Segala pbelanjaan kt umah endau die yg tanggung... cuma aku kena tanggung pbelanjaan kt umah mrsing... ye r.. aku da duk ngan mak aku semula kan.. mcm keta aku tu.. aku yg pakai dr seblom kawen.... x kan nk suh hubby bayor plak kan.. asb aku tu.. atas name aku.. x kan die jugak nk mbayarnye kan.... xkan aku nk letak lagi beban kt bahu die..walaupun die tu suami aku tp aku kena la faham situasi die... dah2.. pasni aku nk beli beskal ... g keje naik beskal jek... ni ade la luahan hati n pendapat aku... pendapat korang aku x tahu mcm mane kan... kan da byk aku bebel ari ni.. huhuhu....

korang layan jek la gambo2 kt abwah ni... gambo2 ni sumber dr facebook... bkaitan isu myak naik harga....

Jangan bertindak bodoh seperti ini...





Tapi fikirlah bagaimane nk kurangkan penggunaan minyak kereta....!!