There was an error in this gadget

Sunday, 28 July 2013

pelincing lagi..

semalam aku buat pelincing lagi.... Hari ni aku nak kongsikan menu kat korang... benda ni mudah senang dan ringkas... Bagi penggemar sayur tu mungkin xde masalah la kan... Sebab menu utama die sayur... Kat bwah ni aku sertakan gambar skali......

Bahan-bahan utama yang digunakan adalah
- 1 ikat sayur kangkung
- 2 genggam taugeh
- 2 biji tomato
- sedikit belacan (ikut korang la nk banyak mane)
- 5biji lada kecil
-  2lada besar
- sedikit garam, gula dan ajinomoto

*aku xleh nk bg kuantiti sebenar sbab aku pun pakai campak2 jek.... Kalo korang rase nk pedas lagi... tambah la lada tu.... terpulang atas hak masing2....

Cara membuatnya...'

1 - Memula tu siang kangkung tu dulu. pastu taugeh plak (terpulang la nk buang ekor die ke x) pastu tomato       tu dipotong dadu... Macam gambar bawah ni....

Kangkung n tomato jek dulu, taugeh x siap lagi

2- Sesi Celur Mencelur.. Mula-mula celur taugeh tu pastu kangkung plak... Celur tu jgn layu sangat...        sedang2 saja.. Ataupun ikut korang la... hehehehe ikut selera memasing....

Taugeh yang siap dicelur
3. PAstu sediakan lesung batu.. Tumbuk belacan, lada kecil n lada besar hingga lumat.. Pastu masukkan sikit demi sedikit tomato yang di potong dadu... tomato tu terpulang pada selera korang sama ada nk hancur lumat terus ataupun tidak... Macam abg aku buat die x tumbuk pun tomato tu..... die potong dadu jek... Tapi lagi sedap ditumbuk skali.... Da siap tumbuk letak la garam, ajinomoto n gula... Agak2 korang nk rase die macam mane.. Nak masin ke, manis ke atau pape pun...

Sambal pelincing
4. N last skali hidangkan la... Kalo ikut cara die... Letak taugeh dan kangkung dalam 1 pnggan.. lepastu letak sambal die kat atas... Pastu digaul rata n then makan...

Aku x campur skali dengan sambal takut ade yang x makan pedas...

melantak kuih raya...

Malam tadi.. sebelum aku tahu yang arwah Kak Senah meninggal dunia.. AKu n akak aku melantak selagi boelh kuih rya yang abg n akak ipar aku bagi... Sape suh bagi awal2.. KAn x sempat raya.. Kalo x esok mybe lusa kot aku g beli barang buat kuih raya... hehehehehe tunggu n lihat ajek la bile Chef Dayah buat kuih... Ntah jadi ntah tidak.... same2 kite nantikan...

Sape yang nk sponsor kuih raya tu dialu2kan yek......

2 kehilangan....

Pada 15 Jun yang lepas... wife pada Abg Hashim iaitu Kak Tina juga merangkap sepupu aku telah pergi meninggalkan kami semua buat selama-lamanya setelah menderita kanser paru-paru... Dan malam tadi Kak Senah pergi juga meninggalkan kami.. Sekian lama menderita sakit paru-paru... 2 kehilangan dalam tahun ni.. Kalo tahun lepas kita bergembira sambut ahli keluarga baru... (majlis kenduri kahwin sedara mara sepanjang tahun).. Tahun ini kite kehilangan 2 orang yang amat kita sayangi.. Semoga rohnya dicuuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang yang beriman.... Al FAtihah...

Arwah Kak Tina

Arwah Kak Senah

Kehilangan lagi...

Al-Fatihah untuk Allahyarham Rosnah Binti Abd Hamid atau lebih dikenali sebagai Kak Senah... Arwah menghembuskan nafasnya malam tadi lebih kurang 9.30 malam... Dalam kol 10 malam aku gerak ke rumahnya di Felda Sening Kota Tinggi... Sampai dalam pikul 12 lebih... Dan balik semula ke Mersing dalam 2.30 pagi dan sampai dirumah pukul 4.30 pagi.. Biarlah arwah pergi dengan tenang.. Dah lama die menanggung sakit paru-paru rosak. Dan sekarang aku hilang seorang lagi sepupu kesayangan.. Kami amat rapat dan aku teramat sedih dengan kehilangannya.. Semoga kau tenang kat sana kak dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman... Selepas ini aku kehilangan seorang kakak (walaupun sepupu hubungan kami amat baik) yang sudi berkongsi rasa dengan aku.. Aku rindu kau kakak!!! AL Fatihah.....

Arwah Kak Senah dan aku...

Saturday, 27 July 2013

bangga seyh... Anak mersing nyanyi untuk mersing.. sape yang nk dengar tu boleh klik link kt bawah ni... n aku akan bg lirik die sat g... dengar byk kali pun  xbosan...

https://soundcloud.com/eangr8/mersing-most-wanted

Mersing Most Wanted
Chorus:
i've been livin in this place too long (too long)
tryna find my way back home (back home)
to Mersing i say hello
hello

Lagu sri mersing bukan seloka pak kadok
Digarap anak muda bukan semata dicedok
Dengar dua telinga jangan baling dengan senduk
Cerita orang kita kaji, buka mata baru tengok

Balik kampung Endau rumah tokmak di Sungai Padang
Disengat tebuan satu minggu bernasib malang 
Jatuh bila gaduh tapi menang bila perang
Resam anak Johor takkan angkuh macam seladang

Muda muda dari jauh nampak bijak betul
Tua tua dari seberang tahu sangat matang
Kerja amanah diberi dibuat sungguh betul
Hasil nanti jangan pening kalau bersepah dulang

kepala padi tunduk bila makin berisi
Ayat lama penuh makna pun jadi motivasi
Wajib sujud Maha Satu biar ku jadi saksi
Masjid atas bukit lima waktu aku beraksi

(Chorus)
ilmu dalam dada jangan sampai jadi basi
genggam erat dalam tangan ijazah yang diberi
biar pandai inggeris tapi jangan lupa jawi
jauh mana pun belayar kena ingat mana berdiri

banyak orang, ragam banyak, banyak cerita
angkat diri tabik dada bagai diraja
lawan guna minda bukan lagi senjata
laju dalam kepala bukan laju peluru buta

Pergi Air Papan dengan ibu dengan adik 
Lalu jalan Tanjung nampak dua lembu tergolek
adat molek negeri cantik jangan bertikam dengan badik
apa ada kita sua tak rugi berbudi baik

biar tempat hujung dunia hujung negaraku
asalkan banyak benda dah dapat nombor satu
tempat menulis, mengaji, dan menuntut ilmu
dari Mersing, Johor luaskan kuasamu

(Chorus)
Pengkalan Batu where you at.
Sri Mersing where you at.
Ah, Mersing Most Wanted yo.
Sri Pantai where you at.
Mersing Kecil where you at.

Thursday, 25 July 2013

berejam menunggu nama dipanggil...

Semalam masa interview.. semua calon dikehendaki datang pada pukul 9 pagi di MBJB aras 1... Aku sampai diorg suh duk bililk meeting.. AKu ingatkan yg datang interview ni 10 orang.. Skali hamek ko nak sangat.. 30 orang.... Nama dipanggil mengikut susunan abjad... dan aku orang yang ke 20... beku da aku menunggu... Bilik meeting tu plak mak aih... sejuk giler.. dari kol 9 pagi tu... pukul 12.15 tghari baru nama aku dipanggil... Encik hubby siap bleh membuta dalam kereta... Die cakap da penat tdo, die layan plak movie.... Aku yg menunggu tu, dari berdebar bagai terus xde rasa pape.... Lepas nama aku dipanggil... bermulala proses interview... n aku kat dalam tu x smpai 10 minit pun... Mungkin sebab aku blajar bidang lain kot... Ye la.. Aku belajar grafik... Tibe2 terjebak dengan pen. peg teknologi maklumat ni ape kes??/ hehehehehe.. k la.. mls aku mrapu byak2.... Plan cari ikan kerapu lagi baik.... masak 3 rasa.... jgn rasa bersalah plak yek.....!!

Majlis Bandaraya Johor Bahru

Sempat possing sementara menunggu nama dipanggil

sebahagian dari 30 orang yang hadir
Jeng jeng jeng... Nama da dipanggil skang hanya menunggu untuk masuk bilik interview..

Tuesday, 23 July 2013

KEHILANGAN -Firman-

memang minat kat lagu ni,, dengar banyak kali pun x jemu... sebab liriknye pun ade kena mengena ngan aku sket2... hehehehehe pape pun layan!!!!


interview esok...

esok aku akan diinterview untuk jawatan Pen Peg teknologi maklumat bertempat di MAjlis Bandaraya Johor Bahru.. dan kalau xde pape... malam ni lepas berbuka aku gerak ke JB... Dlm kate nak pegi tu... terinagt plak abah yang sakit kat umah akk aku tu.. xpela.. aku g skejap jek... sok pas interview aku balik smula....
Pada kawan-kawan n sedara mara yang doakan aku tu.. Thanks ye....


Ain & Anas menjaga atoknyer....

Monday, 22 July 2013

rezeki ramadhan...

Alhamdulillah... tadi dapat panggilan telefon dari MBJB.... ari rabu ni aku ade interview sebagai pen pegawai teknologi maklumat.. Nasib baik interview tu time aku off day.. jadi x pyah la nak mintak cuti lagi.... Kawan2 doakan aku yek.... :)

mee hailam

tetibe la plak ari ni teringin nak makan mee hailam... Nak buat... Pandai la sgt.... hehehehe selama ni tau mkn jek.... Kena google resepi gak jap lg...... Bleh masak utk berbuka kang...... Sudah agak lama jugak la kan aku x makan mee hailam.. Bertahun jugak la kot.... Tapi kebanyakan yang jmpa sume x kena dengan tekak a.k.a x sedap... hehehehhehe dah2.. mls nk bebel.... sape yg baik ati tu dipersilakan hnta mee hailam ke rumah sy.... hehehehehe

Friday, 19 July 2013

my bff nak kawen....

Jeng.. jeng... jeng.... satunya2 yg x kawin lagi dalam geng kami... Ayu,.. akan menamatkan zaman bujangnya pada raya nanti.. Tahniah la yek.... Insyallah request dari ko tu akan terlaksana.. Kompom aku datang time nikah n majlis kenduri kawen ko.. Ingt x mase wedding aku... ko ade pesan... Pasal smpul hadiah... Ko suh pakai balik time ko kawen... hahahahha konon nk mjimatkan aku ler tue...... hahahah xde2... sampul tu pun ntah kemana... T aku beli adiah spesel utk ko yek....... FYI..... wisyah nk dapat adik lagi... kechek pregnant lagi... Jadi kurang sket desakan utk bg wisyah adik dari kita bdua..... Ibu die sdri bg.. hehehehhe k la.. Malas nk mngarut pnjang2.. AKu x sabo nk tgu ko kawen... Rindu ko sangat2!!!

p/s.. tema ko warna bnda... aku nk g tmpah baju ni... tlg bank in duit yek.... :P


Ziela (adik ayu), aku n Ayu (bakal pengantin)

Kechek, wisyah, aku & ayu...

2 hari lagi genap 7 bulan...

Alhamdulillah... 2 hari lagi genap usia perkahwinan aku n encik hubby yg nak masuk bulan yg ke 7.. Skejap jek rase masa berlalu... Tau2 da hampir 7 bulan,,, Ni td aku mnyelak2 gambar saat nk diijabkabulkan... Serius!! pas nikah aku xde rase nk nangis.... hehehehhe Ntah... yang aku tau aku happy sbb da bgelar isteri orang,... tunggu gak detik2 nak nangis.... Tapi x nangis pun.... hehehehe.. dah.. dah.. jom layan gmbar nikah aku....
sebelum diijabkabulkan.... dag dig dug.....

Aku terima nikahnya......

selepas dinikahkan... yg penting anak sedara aku tu smpat posing......

Thursday, 18 July 2013

Bila chef memasak...

smlm aku off day... N bawak mak aku g uruskan banyak bnda... Korang pun tahu kan ayah aku terlantar sakit.. N sekarang akk aku jaga.... Jadi.. sejak ayah aku sakit.. Aku balik la umah akk aku... Jaga same2 la... hehehehe semalam masing2 ade tugas masing... Akk aku masak nasi.. Abg ipar aku masak siakap  3 rase n sayur cmpur (ye kot... aku tye masak ape.. die pun ckp ntah... die pun pakai cmpak2 jek) n aku masak ikan bilis vs petai..... Tapi x leh nk amik gambo... Sbbnye.. tab aku prob... x g format lagi.... da la.. mls citer mknan di PAGI HARI..... Kang ade berbuka sebelum smpai waktunye....

Saturday, 13 July 2013

tangguhkan dulu ape yg diimpikan.....

Skang ni kna cari n kumpul modal... Dsebabkan beberapa perkara yg lagi penting.... Ape yg aku impikan perlu ditangguhkan dulu... Bukan ape.. plan nk meniaga sendiri... Tapi skang ade bnda lagi yg lagi penting... Buat satu-satu la kan... jgn gelojoh sangat.. ye x?? heheheheh selangkah da ke hadapan.... Cuma perlu kemahiran, modal n lokasi yg strategik.... Sume ni perlukan pengorbanan dari byk segi terutamanya masa n wang... Jadi... bnda ni masih dlm list aku... cume perlu ditangguhkan... Mgkin setahun 2 lagi... Skang ni aku just tolong mber2 aku meniaga.. x salahkan nk menimba ilmu n cari pngalaman...:)

setahun sudah berlalu....

setahun da berlalu... kenangan tu masih ada... Nak tahu kenangan apa?? tahun lepas masa aku meniaga kat bazar... Aku jmpa seorang Hamba ALLAH ni,yang muka sebijik amcam Arwah die datang beli lauk kat gerai aku,.. Aku tengok die x bkelip smpai ditegur kazen aku.... Xkan arwah.. SBb arwah da emninggalkan tahun 2010.... Mungkin pelanduk dua serupa..... Mase tu snang jek air mata mengalir..... ALFATIHAH untuk arwah.. semoga rohnya tenang kat sana....

Tuesday, 9 July 2013

Ramadhan pertama sebagai isteri....

Tahun ni amat bermakna.. dimana buat pertama kalinya aku menyambut ramadhan sebagai isteri orang.. Kalo seblom ni sambul puasa sorang.... Tapi tahun ni tidak... Nak makan pun skang x  leh ikut sedap tekak... Kena amik tau jugak selera encik hubby dibulan puasa... slalunya time sahur aku jarang sangat sahur.. Tapi kali ni kena berubah la... hubby mmg nak sahur...Tang makan tu makan jugak... Solat terawih jangan di lupe.... hehehehhe salam ramadhan sume.....................

kuih raya untuk ditempah

Jeng jeng jeng... sesiapa yang berminat nak beli kuih raya.. leh bg tau aku.. sbbnye aku tolong mak angkat aku jualkan kuih raya die.... Bukan aku buat tau.. Kalo aku buat aku takut korang sume kna bermalam kat hospital... hehehehe sebelum aku mengarut lebih panjang.. baik korang usha2 dulu kuih raya ni.. sape berminat leh hubungi saya k......... layan dulu gambar2 kuih muih ni....
Cheese cake... 50pcs hanya RM23

Cherry Cheese... 50 pcs hanya RM25

nestum delight.. 50pcs hanya RM20

white almond.. 50pcs RM20

kerepek udang pagoda 1/2 kg RM 13 & 1KG RM25

lemon stick 50pcs hanya RM20

Almond crunchy 50pcs RM20

Nestum strawberi 50pcs RM20

Blueberry cheese.. 50pcs RM25

Cheese special.. 50pcs RM22


Kalo korang berminat.... Hantar sms kat no aku yek.. tulis mcm aku buat kt abwah ni.. dan hantar ke no aku... 0197696941 -dayah-. untuk yg berada diluar mersing... Harga yang tertera x termasuk kos penghantaran.....

Jenis Kuih:
Kuantiti
Nama:
No Tel

Monday, 8 July 2013

Batuk & demam

sudah 3 hari aku batuk2 dan demam.. Alhamdulillah demam da kurang. Walaupun kadang2 sakit gak kepala ni... SUara da berubah.. Batuk x baik2 lagi.... Tapi x seteruk mcm tahun lepas... Tahun lepas aku demam dekat 3 minggu... G spital pun doctor cuma ckp demam biasa.... Tang batuk yg x tahan tu.. Jenis aku plak skali batuk muntah sume lendir2 yg ada... Almaklum la aku ni ade lelah kan... Nk buat mcm mane... Bertahan ajek la.......

Tuesday, 2 July 2013

YB (Yang Boroi) g interview... Hahahahha...

Ni ha Yb baru merangkap Yang Boroi... hehehehhe bukan ape... Ni pic pagi semalam... Sebelum masuk untuk diinterview jawatan driver... Ingatkan dalam 10 orang jek yang datang interview..... Skali tengok dalams enarai.. Mak Aih... 22 orang tu.. X tahu la bape banyak driver die nak pakai.. Kat johor ni kan banyak sekolah agama.. Kot la sume skolah tu nak pakai driver kan.... Kite da mencuba cuma skang ni bergantung atas rezki msing2 sama ada dapat ke x... Semua ni urusanNYA......



Anas Haikal

28 hb malam aku btolak ke kuantan... Dan aku tido kt umah abang aku di Beserah,, Selalunya aku tdo dirumah abang aku sorang lagi di Indera mahkota 2.. Tapi kali ni saje berubah angin... 30 hb pagi aku bertolak balik ke Mersing.. Sebab petang tu plak nak ke JB.... X smpai 5 minit kuar umah... Abg aku pun call aku... Die ckp Anas nk ckp ngan aku.... Rupe2nye ni ha ayat die.. "Mak Su, Anas RINDU Mak Su...!!" Adeh, aku plak yang sedih... hehehhehe Aku teruskan la perjalanan balik...

Bile da smpai JB mlm tu... Aku terus call abang aku... nak ckp ngan Anas.. tapi abang aku xde... g Pasar malam katanya.. Anas tinggal ngan mummy kat umah,,, Aku tipon akk ipar aku... Sedih seyh.. Bile si kecik berumur 5 tahun menangis sebab rndukan aku,. RAse nak duk kuantan balik jek... aish!! Sabar la anas.. Ta de mase t MAk Su dtg balik.... Anas da x leh nak sebek2 sebab t da nak jadi abang kan.. kan kan.... MAk Su pun rindu Anas HAikal!!

Anas Haikal